Yapay zeka, bilgisayarların, programların veya makinelerin insan düşüncesine benzeyen şekillerde öğrenme ve uyum sağlama yeteneğidir. Örneğin, sohbet robotları iletişim kurmak ve soruları yanıtlamak için yapay zeka kullanırken, Alexa, Apple Homekit gibi ev asistanları zaman içinde isteklerinize daha iyi yanıt vermeyi öğrenmek için yapay zekayı kullanır. Bir yapay zeka programıyla ne kadar çok etkileşime girerseniz, çalışacak daha fazla veriye sahip olduğu için o kadar “akıllı” hale gelir.

Yapay zeka (AI) artık sosyal medyanın her yerinde. Metin yazma araçlarından Midjourney gibi görüntü oluşturma botlarına kadar. Görünüşe göre her gün yeni yapay zeka araçları piyasaya sürülüyor.

Yine de, sosyal medya yapay zeka araçları yaygınlaşırken, yapay zeka güvenliği, güvenliği ve gizliliği söz konusu olduğunda birçok bilinmeyen var. Yapay zeka sosyal medyasını benimserken, risklere dikkat etmek ve hem kendinizi hem de markanızı korumak için adımlar atmak önemlidir.

Sosyal medyadaki yapay zeka, kullanıcıların zamandan tasarruf etmesine, etkileşimi artırmasına ve sosyal medya platformlarında öne çıkmasına yardımcı olmak için tasarlanmış yapay zeka araçlarını ve hizmetlerini ifade eder.

Yapay zeka araçları, aşağıdakiler gibi çok çeşitli görevler için kullanılabilir:

  • Gönderi yazmayı otomatikleştirme
  • Görüntü ve video oluşturma ve düzenleme
  • Gönderme programlarını optimize etme
  • Müşteriler ve takipçilerle konuşmaları yönetmek
  • Kullanıcı tercihleri veya davranışı hakkındaki verileri analiz etmek

ve daha fazlası.

Yapay zeka sosyal medyada nasıl kullanılabilir?

Sosyal medyada yapay zeka söz konusu olduğunda hiçbir rüya çok büyük değildir. Doğru araçlar ve kaynaklarla, kitleniz hakkında zengin veri ve içgörülerin kilidini açabilir ve satışa dönüşen daha kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyadaki yapay zeka, içerik oluşturma, fikir oluşturma, duygu analizi ve tahmin gibi görevler için kullanılır. Kullanıcı ilgi alanlarına göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş içerik oluşturmanıza yardımcı olabilir, ayrıca müşteri geri bildirimlerini analiz edebilir ve gelecekteki eğilimler hakkında tahminlerde bulunabilir.

İşte sosyal medyada yapay zekanın en yaygın kullanımlarından bazıları.

İçerik fikri

En iyi fikirlerinizin sıkışıp kalmasına izin vermeyi bırakın. Sosyal medya içerik araçları için yeni yapay zeka, hedef kitlenize göre uyarlanmış içerik fikirleri bulmanıza yardımcı olabilir.

Sadece birkaç anahtar kelime veya konu girin ve yapay zeka, sektörünüzde trend olanlara bağlı olarak makaleler, blog gönderileri, bilgi grafikleri, videolar ve daha fazlası için yeni fikirler üretecektir.

Kampanya fikirlerinizi görselleştirmek ve ekibinizle paylaşmak için üretken sanat araçlarını da kullanabilirsiniz. Bu, geri bildirim almanın ve fikirlerinizi yayınlanmadan önce geliştirmenin harika bir yoludur.

Görüntü oluşturma

İçerik kaynağı, pazarlamacılar ve sosyal medya yöneticileri için en büyük darboğazlardan biridir. Marka estetiğinize uyan görseller bulup oluşturmanız, ardından bunları her platform için yeniden kullanmanız gerekir.

Midjourney, Dall-E ve DreamStudio gibi AI görüntü oluşturma botları, bir anda özel, markalı görseller oluşturmanıza yardımcı olabilir.

İhtiyacınız olan tek şey bir fikir ve bu botlar onu çarpıcı bir görüntüye dönüştürecek. Örneğin, Midjourney, herhangi bir manuel tasarım çalışması olmadan fotoğraflardan, video kliplerden, GIF’lerden, metin bindirmelerinden, illüstrasyonlardan ve daha fazlasından özel görüntüler oluşturabilir.

Strateji tavsiyesi

Bazen, hangi içeriğin kitlenizde yankı uyandıracağını tam olarak bilmek zordur. Elbette, farklı stratejileri test etmek için zaman harcayabilir ve neyin işe yaradığını görmek için analitik kullanabilirsiniz – ancak bu çok zaman alabilir.

Yapay zeka araçları, hedef kitlenizin düşünceleri ve duyguları hakkında derin bilgiler edinmenize yardımcı olabilir.

Reklam yönetimi

Yapay zeka, sosyal medya reklam kampanyalarını optimize etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Doğru kitleyi hedeflemekten teklif stratejisine ve bütçe yönetimine kadar, yapay zeka reklam harcamalarınızı en üst düzeye çıkarmanıza ve yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

AI araçları ayrıca reklamlarınız için doğru reklam öğesini ve metni bulmanıza, A/B farklı varyasyonları test etmenize ve yol boyunca performansı izlemenize yardımcı olabilir. AI destekli doğru araçla, daha az çabayla daha etkili kampanyalar oluşturabilirsiniz.

Yapay Zekanın Sosyal Medya İçin Faydaları

AI, işletmelerin sosyal medyada müşterilerle etkileşim kurma biçiminde devrim yaratıyor. İşte sosyal medya yapay zekasının rekabetçi kalmak isteyen herhangi bir işletme için bu kadar önemli olmasının nedeni.

Zamandan tasarruf edin

AI, içerik oluşturma, zamanlama, müşteri hizmetleri ve daha fazlası gibi sıradan görevleri otomatikleştirebilir ve sosyal medya stratejinize ve yeniliğinize odaklanmanız için zaman ayırabilir.

Daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunun

Sosyal medya yapay zeka araçları, müşterinizin ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir, böylece daha anlamlı ve alakalı deneyimler sunabilirsiniz.

Yaratıcılığı artırın

İster yazarın engeli, ister kaynak eksikliği nedeniyle olsun, çok fazla iyi fikir asla gün ışığını görmez. Yapay zeka sosyal medya araçları, daha yaratıcı ve etkili sosyal medya pazarlama kampanyalarına kapı açarak yeni fikirleri daha hızlı üretmenize yardımcı olabilir.

Erişiminizi büyütün

AI, birden fazla platformda gerçekleşen konuşmaları izlemenize ve öğrenmenize yardımcı olur, böylece içeriğinizi maksimum etkileşim için uyarlayabilirsiniz.

Maliyet tasarrufu

Sıkıcı manuel süreçler yok olsun! AI, sosyal medya kampanyaları için içerik oluşturma ve optimizasyonu ile ilgili manuel işçilik maliyetlerini ortadan kaldırarak size zaman ve para tasarrufu sağlar.

Artan doğruluk

AI-driven araçları, verilere ve içgörülere dayalı olarak daha kesin kararlar vermenize yardımcı olabilir. Bu, kampanyalarınız için daha iyi hedefleme ve daha yüksek yatırım getirisi anlamına gelir.

Yapay Zeka Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir teknoloji gibi, sosyal medyadaki yapay zekanın da kendi zorlukları ve potansiyel riskleri vardır. İçeriklerinizde kullanmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey.

Yanlış bilgi

İçeriği daha hızlı oluşturma ve üretme yeteneği ile birlikte potansiyel olarak yanıltıcı veya yanlış bilgileri yayma riski ortaya çıkar. Yapay zeka araçları inanılmaz derecede doğru olsa da, gerçekleri, istatistikleri ve diğer bilgi parçalarını oluşturmaya da eğilimlidirler.

Yapay zeka ve sosyal medya iç içe girmeye devam ederken, yapay zeka çıktılarını izlemek kullanıcılara kalmış. AI-powered içeriği yayınlamadan önce her zaman intihal olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, AI’nın tükürdüğü gerçekleri veya rakamları iki kez kontrol edin.

Uyumluluk

Sosyal medyadaki yapay zeka yenidir, bu da birçok şirket için jürinin ne zaman, nerede ve nasıl kullanmanın kabul edilebilir olduğu konusunda hala açık olduğu anlamına gelir.

Bu nedenle, AI- tarafından oluşturulan içeriği kullanmaya başlamadan veya müşterilerle çevrimiçi etkileşim kurmak için bir bot izni vermeden önce yasal ve uyumluluk departmanlarınıza danışmanız önemlidir. Bu, sektörünüz için olası çıkar çatışmalarından veya düzenleme ihlallerinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Veri gizliliği

AI algoritmaları, korumasız bırakılırsa güvenlik riski oluşturabilecek verilerle güçlendirilir. Bu, özellikle sağlık verileri, bankacılık verileri veya diğer kişisel bilgiler gibi hassas müşteri verilerini işliyorsanız önemlidir.

Herhangi bir yapay zeka çözümünü uygulamadan önce kapsamlı bir sosyal medya politikasına sahip olduğunuzdan emin olun. Bu, müşteri verilerini kötü niyetli aktörler tarafından tehlikeye atılmaktan korumanıza ve kullanıcılarınızın gizliliğine saygı gösterilmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Önyargı

Üretken AI araçları, yalnızca aldıkları girdiler kadar iyidir. Bu nedenle, AI- tarafından oluşturulan içerikte insan önyargılarını çoğaltma riski vardır.

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği eleştirel bir gözle gözden geçirmek önemlidir. Herhangi bir potansiyel önyargı fark ederseniz, kaynak materyale geri dönün ve gerektiği gibi ince ayar yapın.

Ek olarak, yapay zeka modellerinizin her zaman human-generated içeriğe uyguladığınız aynı adalet ve kapsayıcılık standartlarına uyduğundan emin olun.

Yasal ve etik konular

Bazı durumlarda, yapay zeka savunmasız popülasyonları hedeflemek, gizliliği ihlal etmek ve kullanıcı davranışını manipüle etmek için kullanılabilir. İşletmelerin, yapay zeka teknolojisiyle ilgili potansiyel yasal sonuçların ve etik hususların farkında olması gerekir.

Yapay zeka programınızı başlatmadan önce UNESCO’nun Yapay Zeka Etiği Tavsiyesine göz atın.

Daha önce de söylediğimiz gibi, yapay zeka sosyal medya araçları hatalara karşı bağışık değildir. Ve kimse yanlış bilgilerle dolu bir konu hakkında bir ön sayfa başlığı almak istemez.

İşinizi ve markanızı korumak için, yayınlamayı planladığınız herhangi bir içeriği iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.

Sosyal medya için yapay zeka kullanma konusunda ciddiyseniz, ekibinizdeki birini “AI Uzmanı” olarak atayın. Bu kişi teknolojiyi tam olarak anlamalı ve yapay zeka sosyal medya araçlarınızı izleme, güncelleme ve sorun gidermeye düzenli olarak zaman ayırmalıdır.

Ayrıca, markanızın en iyi uygulamalar konusunda uyumlu ve güncel olmasını sağlayabilmek için yapay zeka ve sosyal medyadaki en son haberler, düzenlemeler ve trendler hakkında güncel kalmalıdırlar.

Tüm kurallara uysanız bile, bir AI programında bir şeyler her zaman ters gidebilir. Müşterilerin AI tarafından oluşturulan içeriğinize nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve gerektiğinde düzeltici adımlar atmaya hazır olun.

Kafa karışıklığı, sürpriz veya suçtan bahsedilenleri dinleyin – bunların hepsi yapay zeka programınızı bir şekilde ayarlamanız gerekebilecek işaretlerdir.

En iyi yapay zeka uygulamaları

ChatGPT

Haftalık aktif 100 milyon kullanıcı sayısıyla günümüzün en popüler yapay zeka uygulaması olarak gösterilen ChatGPT, ABD merkezli bir araştırma şirketi olan OpenAI tarafından geliştiriliyor. Doğal dil işlemeden (NLP) yararlanarak tıpkı gerçek bir insan gibi yanıtlar verebilen ve yazılı içerik üretebilen ChatGPT ayrıca kodlama da yapabiliyor. Ücretsiz sürüm GPT-3,5 ve abonelik sistemiyle ücretlendirilen GPT-4 olmak üzere iki farklı versiyonu bulunan ChatGPT aralarında Türkçe de dahil olmak üzere pek çok dilde hizmet veriyor. ChatGPT ile, gerçek bir insanla konuşuyormuş gibi sohbet edebilir, istediğiniz konuda bilgi alabilir, fikir danışabilir ya da eğlenebilirsiniz. ChatGPT, sizin için herhangi bir konuda metin oluşturabilir, farklı dillerde çeviri yapabilir, kod yazabilir, denklem çözebilir ya da problem çözebilir. ChatGPT, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir uygulama. Ancak, uygulamanın daha fazla özelliğinden yararlanmak isterseniz, ücretli olarak PRO üyelik satın alabilirsiniz.

Google Bard

Google, chatbot uygulamaları konusunda geri kalmadı ve Google Bard’ı ortaya çıkardı. Google Bard, ChatGPT gibi bir sohbet robotu. Google Bard da, sizin için birçok işlemi yapabiliyor. Metin oluşturabilir, bir konu hakkında fikir verebilir, kod yazdırabilir ya da problem çözdürebilirsiniz. Google Bard’ın en büyük avantajı ise, Google Arama Motoru ile entegre olması. Bu sayede, Google Bard, en güncel bilgilere ulaşabiliyor ve en güncel konular hakkında sorularınıza doğru cevaplar verebiliyor. Google Bard, şu anda deneme sürümünde olan ve sürekli geliştirilen bir uygulama.

Google Gemini

Gemini, metin, görüntüler, ses, video ve kodlama dilleri gibi farklı türdeki bilgileri genelleştirip sorunsuz bir şekilde anlayabiliyor, bunlar üzerinde çalışabiliyor. Google, “bugüne kadar oluşturduğu en yetenekli genel yapay zeka modeli” olarak tanımladığını Gemini’ı duyurdu. Gemini; Ultra, Pro ve Nano olmak üzere 3 farklı biçimde çalışmak için optimize edilerek, veri merkezlerinden mobil cihazlara kadar pek çok şeyde çalışabilecek biçimde tasarlandı. İşleyişini daha da kolaylaştırmak amacıyla Bard’a getirilen güncellemeyle Gemini’ı ilk deneyimleyen ülkelerden birinin Türkiye olacağını da belirtelim.

Modelin ilk versiyonu olan Gemini 1.0 üç farklı boyut için optimize edildi: Son derece karmaşık görevler için en yetenekli ve en büyük model olan Gemini Ultra, çok çeşitli görevleri ölçeklendirmek için Gemini Pro ve cihaz içi görevler için en verimli model Gemini Nano. Gemini Ultra’ya yönelik kapsamlı güven ve güvenlik kontrollerinin bir parçası olarak, önümüzdeki yılın başında geliştiricilerin ve kurumsal müşterilerin kullanımına sunmadan önce, erken denemeler ve geri bildirimler için seçkin müşterilerin, geliştiricilerin ve iş ortaklarının kullanımına sunulacak.

DALL-E

Tıpkı ChatGPT gibi OpenAI’ın bir diğer yapay zeka uygulaması olan DALL-E, yazılı istemleri resme çeviriyor. Kullanıcılar DALL-E’ye doğal dilde yazılı olarak ihtiyaç duydukları görseli tarif ediyor ve yapay zeka talebi anlayarak eşsiz bir görsele dönüştürüyor. Ücretli bir yapay zeka çözümü olan DALL-E 2, oluşturulan bir görselin farklı versiyonlarını geliştirerek kullanıcıya alternatifler sunabiliyor. Oluşturmak istediğiniz görselin gerçek dünyada var olması gerekmiyor. Siz kelimelerle ne ifade ederseniz DALL-E sizin için bu ifadeyi harika bir görsele dönüştürüyor.

Soundraw

Müzik tutkunlarının beğenisini kazanan yapay zekâ uygulamalarından biri de Soundraw. Soundraw, ücretsiz olarak müzik oluşturmanıza olanak tanıyan bir uygulama. Soundraw ile, kendi bestelerinizi yapabilirsiniz. Uygulamaya girdiğinizde, oluşturmak istediğiniz müziğin temposunu, süresini ve ruh halini seçebilir ve kendi müziğinizi oluşturabilirsiniz.

Bing Chat

Microsoft tarafından geliştirilen Bing Chat, Bing arama motoruna eklenen bir yapay zeka sohbet robotu olarak tanımlanıyor. Yakın zaman önce Microsoft ve OpenAI arasında yapılan anlaşmayla Bing Chat, OpenAI’ın yapay zeka çözümü olan GPT-4’ü kullanıyor. Pek çok benzerinden farklı olarak tamamen ücretsiz yayınlanan Bing Chat, GPT-4’den destek aldığı için her türlü yaratıcı metni kolayca oluşturabiliyor. Ayrıca Bing’in Image Creator uygulaması üzerinden yazılı istemlerle görseller oluşturmayı da mümkün kılıyor.

Synthesia

Yapay zekayı kullanarak video oluşturmaya yarayan Synthesia 65’i aşkın dil seçeneği sunuyor. 70 farklı seçenek arasından bir sunucu/avatar belirledikten sonra sunucunun söyleyeceklerini metin olarak yazarak video oluşturmanın mümkün olduğu Synthesia’da arka plan görsellerini değiştirmek ve videoya müzik eklemek gibi seçenekler de bulunuyor. Ücretli bir uygulama olan Synthesia geniş medya kütüphanesini ücretsiz olarak sunuyor.

ImageBind

Meta tarafından geliştirilen ve kısa zaman önce açık kaynaklı hale getirilen ImageBind metin, görsel, video ve seslere ek olarak derinlik değerleri, ısı ve hareket gibi verileri birbiriyle ilişkilendirebiliyor. Böylelikle benzerlerinden çok daha kapsamlı bir değerlendirme süreci sunan ImageBind, sorulan soruya karşılık olarak ses, yazı ve görsellerle bir araya gelmiş bir videoyla cevap verebiliyor. Meta’nın Metaverse projesi için önemli bir unsur olarak değerlendirilen ImageBind henüz erken aşamada bulunuyor.

Imagine with Meta AI

Yapay zeka yarışında teknoloji devlerinin rekabeti, artık her anlamda hissedilebilir duruma geldi. Bu kapsamda yapay zeka ile görüntü oluşturma platformlarına bir yenisi de Meta tarafından eklendi. Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ta düzinelerce yeni üretici yapay zeka özelliğini test ederken, görüntü oluşturucusunun bağımsız bir sürümünü piyasaya sürdü. Diğer yapay zeka araçları gibi Imagine da kullanıcıların basit metin istemlerinden görüntüler oluşturmasına olanak tanıyor. Meta’nın Emu modeline dayanan Imagine, her komut için dört görüntü oluşturuyor. Görüntülerin hepsinin sol alt köşesinde Meta AI ile oluşturulduklarını gösteren görünür bir filigran bulunuyor. Ayrıca Meta, yakında kırpma, renk değiştirme (parlaklık, kontrast vb.), ekran görüntüleri ve daha fazlası gibi yaygın görüntü manipülasyonlarına dirençli görünmez bir filigran sistemini test etmeye başlayacağını söylüyor.

Murf

Çok yönlü bir ses oluşturma yapay zekası olan Murf son derece gerçekçi seslendirmelerin yapılmasını mümkün kılıyor. Bir ücretli bir de ücretsiz plana sahip olan Murf kolay arayüzü sayesinde seslendirme konusunda profesyonel bilgi sahibi olmayan kullanıcıların da kolayca ihtiyaçlarını karşılamasını sağlıyor. Metni sese dönüştüren Murf, ses tonu, hız ve vurgu gibi detayların istenildiği gibi ayarlanmasına imkan tanıyor.

Pictory

Kullanıcıların yazılı metinlerini ilgi çekici videolara dönüştürmesini sağlayan Pictory profesyonel video montaj bilgisi gerektirmemesiyle dikkat çekiyor. İçeriğinde bulunan geniş medya arşivi, ses kitaplığı ve müziklerle videoları zenginleştirebilmeyi sağlayan Pictory şimdilik yalnızca İngilizce olarak hizmet veriyor. Ücretli bir yapay zeka çözümü olan Pictory içerikleri dakikalar içinde video haline getiriyor.

HitPaw AI Photo Enchancer

HitPaw yapay zekayı kullanarak görsellerin kalite ve çözünürlüğünü artırmayı mümkün kılıyor. Kullanıcılara fotoğrafları kolayca profesyonel hale getirme imkanı tanıyan HitPaw görüntüyü büyütme, flu alanları keskinleştirme ve arka plan silme gibi görevleri kolayca yerine getiriyor. Ücretli bir uygulama olan HitPaw Türkçe arayüz desteği de sunuyor.

Jasper AI

Gelişmiş metin yazma becerisiyle içerik üreticilerine destek veren Jasper AI, 50’den fazla metin şablonu sunuyor. Aralarında Türkçe de dahil olmak üzere 25’ten fazla dilde destek veren Jasper AI yazı yazmanın yanında çizim de yapabiliyor. Üç temel ödeme planına sahip olan Jasper’ın ücretsiz bir sürümü bulunmuyor.