Youtube Telif Hakları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Hali hazırda içerik üreticisiyseniz ya da Youtube’da içerik üretmeyi planlıyorsanız, telif hakkı ihlali yapmamak ve haklarınızı koruyabilmek adına bu yazıyı okumanızda fayda var.

Dünya genelinde aylık 2,5 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan Youtube, Türkiye’de de en fazla ilgi gösterilen sosyal medya platformu. Türkiye’de 57,9 milyon kullanıcı Youtube’dan içerik tüketiyor.

2005 yılında kurulan Youtube, yayın hayatına bireysel kullanıcıların ürettikleri içeriklerle başlamış olsa da günümüzde bir çok büyük medya kuruluşunun resmi kanalları üzerinden yayın ve içerik takipleri yaptığı bir platformdur. Telif hakkı, YouTube için oldukça önemli bir konudur.

Telif hakkı nedir?

Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eserin kullanım haklarına sahiptir. Çoğu zaman, yalnızca telif hakkı sahibi başka birinin eseri kullanma izni olup olmadığını belirler. Telif hakları, YouTube’a video yükleyen herkes için önemli bir konudur.

Ne tür eserler telif hakkına tabidir?

  • TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel işitsel eserler
  • Ses kayıtları ve müzik besteleri
  • Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler
  • Resimler, posterler ve reklamlar gibi görsel eserler
  • Video oyunları ve bilgisayar yazılımları
  • Tiyatro oyunları ve müzikaller gibi drama eserleri

Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına uygun olması için yaratıcı bir ürün olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir. Resmi olarak telif hakkı sahibi olabilmeniz için eseri tescilletmeniz ve eser işletme belgenizin olması gerekir.

Telif hakkıyla korunan bir eseri ihlalde bulunmadan nasıl kullanırım?

Bazı durumlarda telif hakkıyla korunan bir eserin, sahibinin telif hakkını ihlal etmeden kullanılması mümkündür. Youtube Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirket olduğu için temelini oradaki yasalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda 1976 Telif Hakkı Yasası’nın 107. bölümüne göre bazı içeriklerin “adil kullanım” kapsamında telif ihlali olmadan kullanılması mümkündür.

Adil kullanım nedir?

Adil kullanım; telif sahibi olan herhangi bir içeriğin hak sahibi olunan konu dışında başka bir amaçla referans vermek için belirli şartlar altında kullanılmasına verilen izindir. Youtube’un kendi sitesinde yaptığı açıklamada aşağıda ki videoyu örnek gösteriyor. Bu video farklı kaynaklardan kısa alıntıları bir araya getirerek ekonomik kriz dönemlerinin yansımaları hakkında bir mesaj verilmeye çalışıldığı ve kaynak materyallerin telif amaçlarından farklı şekilde yeni bir anlam yaratarak belirli oranlarda kullanıldığı için adil kullanım kapsamında gösteriliyor.

Telifli malzemeyi eğitim, araştırma, haber, eleştiri veya yorum gibi amaçlar için kullanıyorsanız adil kullanım sayılmasına olumlu etkisi oluyor. Yine de Youtube her ülkenin kendi yasaları çerçevelerinde içerik üretilmesini tavsiye ediyor ve yasal aracılardan gelen talepleri titizlikle değerlendirerek sorun oluşturacak içeriklere kesinlikle izin vermiyor. Adil kullanım çoğunlukla yoruma açık olduğu için, bu faktörlerden bir veya daha fazlasını sağlasınız bile adil kullanım olmasına yetmeyebilir.

Aşağıdaki durumlarda bile telif hakkı sahibi, videonuzla ilgili hak talebinde bulunabilir:

  • Telif hakkı sahibinin adını belirtmiş olmanız
  • Hak ihlalinde bulunan videodan para kazanmamayı tercih etmiş olmanız
  • YouTube’da benzer videolar tespit etmiş olmanız
  • İçeriği iTunes, CD veya DVD’de satın almış olmanız
  • İçeriği kendiniz TV’den, sinemadan veya radyodan kaydetmiş olmanız
  • “Telif hakkı ihlaline kastedilmediğini” belirtmiş olmanız

O yüzden Youtube içerik üreticilerine orjinal içerikler üretmesini tavsiye ediyor.  Google’ın yapay zeka konusunda uzmanlığını düşündüğünüzde herhangi bir işitsel ya da görsel eşleşmeyi ne kadar kolay tespit edebileceğini de tahmin edebiliyorsunuzdur. O yüzden Youtube’u kandırmayı asla düşünmeyin. Telif hakkı korumalı bir içerik kullanacaksanız bir uzmandan tavsiye almanızda da fayda var.

Creative Commons lisansı nedir?

Bazı içerik üreticiler, eserleri belirli koşullarla yeniden kullanılacak şekilde sunmayı tercih edebilir. Creative Commons lisansları çalışmalarını kullanmak üzere başkalarına izin vermek için içerik oluşturuculara seçenek sunar. Telifi size ait videonuzu Youtube’da Creative Commons lisansıyla işaretlediğinizde tüm YouTube topluluğuna o videoyu yeniden kullanma ve düzenleme hakkı vermiş olursunuz.

Videonuzu CC BY lisansıyla işaretlediyseniz videonuzun telif hakkını elinizde tutarsınız. Bunun yanı sıra diğer kullanıcılar da çalışmanızı lisans şartlarına tabi olarak yeniden kullanabilir.

Yüklediğiniz videoyu, yalnızca tamamı CC BY lisansı kapsamında sizin tarafınızdan lisanslanabilen içerikten oluşuyorsa bir Creative Commons lisansıyla işaretleyebileceğinizi lütfen unutmayın.

Telif hakkı sahipliğini YouTube otomatik mi belirliyor?

Hayır. YouTube, hak sahipliği anlaşmazlıklarında aracılık yapamaz. Eksiksiz ve geçerli bir yayından kaldırma bildirimi gönderildiğinde yasalar uyarınca ilgili içeriği kaldırıyorlar. Geçerli bir karşı bildirim aldıklarında ise bu bildirimi yayından kaldırma işlemini isteyen kullanıcıya yönlendiriyorlar. Bunun dışında ki yasal süreçler, mahkemeye taşınıp taşınmaması taraflara bağlı.

Youtube’da içeriklerinizin telif kapsamında uyarı alabilmesi için ilgili içerikle ilgili content id takibinin yapılıyor olması gerekiyor. Herhangi bir videonuzda Telif hakkı uyarısı görüyorsanız bu bölüme girdiğinizde içeriğinizle ilgili eşleşen hak bildirimlerini görebilirsiniz. Telif hakkıyla korunan materyal içeren bir video yüklediğiniz takdirde bir Content ID hak talebiyle karşılaşabilirsiniz. Bu hak talepleri müzik, film, TV programı, video oyunu veya telif hakkıyla korunan diğer materyallerin sahibi olan şirketler tarafından gönderilir.

Youtube’da bir videoyu şikayet etmek için telif bildirimi nasıl gönderirim?

Telif hakkıyla korunan eserinizin izinsiz bir şekilde YouTube’da yayınlandığını düşünüyorsanız telif hakkı ihlali bildirimi gönderebilirsiniz. Bildirim göndermeden önce adil kullanım, adil davranış veya benzer bir telif hakkı istisnasının geçerli olup olmadığını mutlaka göz önünde bulundurun. Bu istekler yalnızca telif hakkı sahibi veya onun adına işlem yapma yetkisi olan bir temsilci tarafından gönderilmelidir.

Youtube telif bildirimini buradan gönderebilirsiniz: https://www.youtube.com/copyright_complaint_form 

E-posta: [email protected]

Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği göndermeyi tercih ediyorsanız lütfen yasal bir süreç başlattığınızı unutmayın. Yanlış hak taleplerinde bulunmayın. Bu işlemin kötüye kullanımı, hesabınızın askıya alınmasına veya diğer yasal sonuçlara neden olabilir.

Content ID hak talebi nedir?

Telif hakkıyla korunan materyal içeren bir video yüklediğiniz takdirde bir Content ID hak talebiyle karşılaşabilirsiniz. Bu hak talepleri müzik, film, TV programı, video oyunu veya telif hakkıyla korunan diğer materyallerin sahibi olan şirketler tarafından gönderilir.

İçerik sahipleri, Content ID’yi hak talebinde bulunulduğunda YouTube’dan içerik engelleyecek şekilde ayarlayabilir. Ayrıca, videonun YouTube’da reklamlarla yayınlanmaya devam etmesine de izin verebilirler. Bu durumlarda, reklam gelirleri hak talebinde bulunulan içeriğin telif hakkı sahiplerine gider.

Videolarınız için Content ID hak talebinde bulunulup bulunulmadığını Video Yöneticisi’nin telif hakkı bildirimleri bölümünden görüntüleyebilirsiniz.

Videonuz için yanlış olduğunu düşündüğünüz bir Content ID hak talebi alırsanız itirazda bulunabilirsiniz. Bir Content ID hak talebine itiraz ettiğinizde telif hakkı sahibi bilgilendirilir ve kendisine talebi yanıtlaması için 30 gün süre verilir.

Telif hakkı ihtarı alındıktan sonraki süreç nedir?

Herkes hata yapar. Alınan telif hakkı ihtarları, uyarı niteliğindedir. Bununla birlikte, telif hakkı ihtarları para kazanma durumunu etkileyebilir. Ayrıca, canlı yayınınız ya da arşivlenmiş canlı yayınınız telif hakkı nedeniyle kaldırılırsa 90 gün boyunca canlı yayın özelliğinden yararlanamazsınız.

Üç telif hakkı ihtarı alırsanız:

  • Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır.
  • Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır.
  • Yeni kanal oluşturamazsınız.

Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırılan içerikler ve Content ID hak talepleri arasındaki fark nedir?

Telif hakkı sahipleri, telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteğinde bulunarak veya Content ID aracına erişimleri varsa bir videoyla ilgili hak talebinde bulunup istatistik toplayarak videoyu izleme, reklam yerleştirerek reklam geliriyle videodan para kazanma ya da videonun bazı bölgelerde gösterilmesini engelleme gibi politikalar belirleyerek YouTube’daki telif hakkı menfaatlerini yönetebilir. Content ID engellemesinde telif hakkı ihtarı söz konusu değilken telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma durumunda telif hakkı ihtarı verilir.

Telifsiz içerik nereden bulabilirim?

İnternette farklı kaynaklardan paylaşılan ücretsiz stok görseller bulabilirsiniz. Fakat uzun vade de kendi içeriklerini üreten içerik üreticisi olmadığını sürece sıkıntı yaşarsınız.

Müzik konusunda Youtube tüm konularda olduğu gibi içerik üreticilerini destekliyor ve ücretsiz müzik ve ses efekti arşivini paylaşıyor: https://www.youtube.com/audiolibrary/music adresindeki arşivde müzikleri kullanım detaylarında belirtilen koşullar kapsamında istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Son dönemin popüler uygulamarından Canva’nın da ücretsiz ses efektleri kütüphanesi var.
Bu kütüphaneden de içeriklerinizi zenginleştirecek ses efektlerine ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Telif hakkı olmayan kamu eserleri nelerdir?

Eserler zaman içinde telif hakkı korumasını kaybeder ve “kamu alanına” düşerek herkesin serbest kullanımına açılır. Eserlerin kamu alanına düşmesi genellikle yıllar sürer. Telif hakkı koruması süresinin uzunluğu, eserin nerede ve ne zaman yayınlandığına, kiralama ve diğer etkenler için sunulup sunulmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir. ABD federal devlet kurumları tarafından oluşturulan belirli eserler, yayınlanmasının hemen ardından kamu alanı kapsamına düşmektedir. Kamu alanı kurallarının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini unutmayın.

Bir eseri YouTube’a yüklemeden önce eserin kamu alanına girip girmediğini doğrulamak sizin sorumluluğunuzdadır.

Türkiye Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamasında aşağıdaki bilgilere yer veriliyor.

  • Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.
  • Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
  • Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.
  • Koruma süresi eser alenîleşmediği sürece işlemeye başlamaz.
  • Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), ülkenizde uygulanan telif hakkı yasalarıyla ilgili bilgi edinebileceğiniz bir uluslararası fikri mülkiyet ve telif hakkı ofisleri listesi sunmaktadır.

Canlı yayında telif hakkı oluyor mu?

Canlı yayında telif hakkı koruma konuları, normal (statik) video yüklemelerden farklı işlemiyor. YouTube’a entegre olan Content ID sistemi canlı yayın sırasında çalışarak telifli içerik olup olmadığını otomatik takip ediyor.

Yalnızca kendi oluşturduğunuz veya kullanma yetkisine sahip olduğunuz içerikleri (müzik, video ve poster) kullanım. Aksi durumda telif hakkı ihlaline neden olabilirsiniz.

Youtube Topluluk Kuralları ve ihtarları nedir?

İçerik yükleyen, canlı yayın yapan veya YouTube videolarına yorum yapan herkesin Youtube Topluluk Kuralları‘na uyması gerekir. Sorunlardan uzak durmanıza yardımcı olmak amacıyla belirlenen sağduyuya dayalı bu kurallar, YouTube’da izin verilen içerik türlerine dair politikaları, spam kurallarını ve çok daha fazlasını içeriyor.

Topluluk Kuralları ihtarı alan videolardan bazıları şunlardır: çıplaklık veya cinsel içerikli, şiddet içeren veya sansürsüz içerikli, zararlı veya tehlikeli içerikli, nefret söylemi içeren, tehdit içeren, spam içeren, yanıltıcı bilgiler, veriler içeren veya dolandırıcılık içeren videolar.

YouTube, uygunsuz içerikleri işaretlemek ve bu kuralları uygulamak için hem kişilerden hem teknolojiden destek alıyor. O yüzden gözden kaçabileceğinizi düşünmek oldukça yanlış bir hareket olur.

Davranışınızın kurallarımızı ihlal etmesi durumunda Topluluk Kuralları ihtarı alabilirsiniz. İçeriğinizin, Topluluk Kuralları’nı ihlal etmediğini ve yanlışlıkla kaldırıldığını düşünüyorsanız işleme itiraz edebilirsiniz.

Youtube’da içerik üretmek,  içeriklerinizi yönetmek, gelir takibi ve kanal stratejilerinizi belirlemenin ayrı bir uzmanlık olduğunu unutmayın. Profesyonel destek almak isterseniz iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.


Bültenimize kayıt olun


    Adres

    Esentepe Mh. Talatpaşa Cd. No:5
    Kolektif House Levent, Şişli 34394
    İstanbul, Türkiye

    Takip et
    © Elmalma Marka İletişim. Tüm hakları saklıdır.

    Privacy Preference Center