Sosyal medya artık günümüzün vazgeçilmez bir parçası oldu. Dünya genelinde 4.5 milyardan fazla kişi sosyal medya hesabı kullanıyor ve sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası neredeyse her gün sosyal medya hesaplarını kontrol ediyor.
Türkiye’de nüfusun yüzde 65’i sosyal medya kullanıyor. Bu insanların çoğu günün ortalama 2 saat 59 dakikasını direkt sosyal medyada geçiriyor.
Özellikle Youtube, Facebook, Instagram, Twitter ve Linkedin gibi sosyal ağlar insanların hayatının bir parçası haline geldi. Yalnızca Facebook’ta, 50 milyonun üzerinde ticari sayfa bulunuyor ve bu sayfalar her ay 2.5 milyarın üzerinde yorum alıyor. Dolayısıyla, küçük ve orta ölçekli işletmeler de sosyal medyanın gücünü kullanarak kendi pazar hedeflerine ulaşmak için yatırımlar yapmaya başladılar. Bu noktada neredeyse tüm markalar ve markaları temsil eden reklam ajansları sosyal medya yöneticilerine ihtiyaç duymaya başladı.
Günümüzde dünyanın her yanından insanların, saniyeler içerisinde iletişim kurmasına aracılık eden sosyal medya, hedef kitlelere ulaşmak için en etkili iletişim yollarından birisidir.
Sosyal medya pazarlamacılığında belirli bir strateji dahilinde emek vermeden başarı çok nadir gelir.
Sosyal Medya’nın etkilerine dair bazı istatistikler;
- Profesyonel sosyal medya yönetimi sayesinde web sitelerinin trafiği %91 artabiliyor ve daha ilgili bir hedef kitleye ulaşma ihtimali %71 artıyor.
- Sosyal medya ve bloglar, Türkiye’de aktif internet kullanıcılarının yaklaşık %63’sine ulaşıyor. (51 milyona yakın)
- Çevrimiçi tüketicilerin %43’ü sosyal medya hayranları veya takipçilerinden oluşuyor.
- Facebook kullanıcılarının %20’si reklamlardan ve orada gördükleri yorumlardan dolayı bir şey satın alıyor.
- Twitter kullanıcılarının %67’sinin, takip ettikleri markaları satın alma olasılığı daha yüksek oluyor.
- B2B işletmeleri LinkedIn kullanarak, müşteri ediniminde %61 başarı oranı ile karşılaşıyor.
Peki; sosyal medya yönetimine dair dikkat edilmesi gerekenler neler? Sosyal medya yöneticisi olmak için neler yapılması gerekir?
Analitik Bakış Açısı
Sosyal medya yatırımlarınızın etkilerinin tamamı ölçülebiliyor. Buradan hareketle yaptığınız her çalışma doğal olarak bir veri üretiyor. Aslına bakarsanız verilerin üretilmesi mesele değil. Neredeyse her iş artık veri üretiyor. Asıl mesele verileri okuyabilmek ve bu verilerin ışığında aksiyon alabilmek. Aksiyon alabilmeniz için de analitik bir bakış açısına sahip olmalı, problem çözme yeteneğinizi geliştirmelisiniz.
Sosyal Medya Araçlarını Öğrenin
Sosyal medya dünyasının sağladığı önemli avantajlardan biri de, sayısız sosyal medya yönetim ve analiz aracına sahip olması. Bu araçlar zaman kazanmanız kadar verimli ve anlamlı sosyal medya yönetimi yapabilmenize yardımcı oluyor. Bu araçlar sayesinde, yapılan yorumlara cevap verebilir, denetimler yapabilir, gönderi planlamalarınızı yapabilir ve stratejiler geliştirebilirsiniz. Kullanımı genellikle çok basit olan sosyal medya araçlarının ne işe yaradığını, nerede kullanabileceğinizi öğrenmeniz daha verimli sosyal medya yönetimi yapmanızı sağlayacaktır. Sosyal medya için görsel içerik üretmenize yardımcı olabilecek Canva, Spark Post gibi araçlar daha hızlı içerik üretmenize yardımcı olabilir. Ayrıca görsel çeşitliliği ve özgün tasarımlar yapmanıza olanak sağlayan editör özelliğiyle göze hoş, özgün içerikleri çabucak paylaşabilirsiniz.
Yaratıcılığınızı Geliştirmeye Çalışın
Başarılı bir iletişimden söz edebilmek istiyorsak, gerçekten yaratıcı içerikler sunmamız gerekiyor. Bu temel kural doğal olarak sosyal medya için de geçerli. Yaratıcılık biraz kişisel bir yetenek. Yeteneğiniz yoksa en azından belli bir seviyeye getirebilmek için kitap okumalı, sinema filmi izlemeli örnek olayları gözlemlemelisiniz. Eğer yaratıcılık yeteneğiniz varsa bu yeteneği daha doğru ve verimli kullanabilmeniz için de yine bu geliştirme çalışmalarını yapmalısınız.
Kısa ve Öz Tutun
Shakespeare’ın dediği gibi “kısalık mizahın ruhudur.” Aynı zamanda iyi bir içeriğin de anahtarıdır. Kısa ve basit anlatımlı sosyal medya postlarının, uzun postlara göre daha etkili olduğu sürekli kanıtlanıyor. Kanıtlanmasının dışında, kendi kişisel sosyal medya yaşamınızı düşünün. Yüzlerce içeriğin arasında çoğu zaman kayboluyoruz. Genel sosyal medya davranışımız, gözlerimizle taramak üzerine. Yani sosyal medyayı, kitap okuduğumuz gibi okumuyoruz, takip ediyoruz. Uzun içeriklerin büyük bölümü çok özel olarak ilgimizi çeken katma değerli bir içerik değilse, çoğunlukla dikkatimizi çekmiyor. Bu yüzden sosyal medyada mümkünse mesajınız basit ve net olmalı.
Dinleyin!
Maalesef özellikle Türkiye’de markalar kendilerine büyük anlamlar yükleyebiliyor ve kendilerini var eden müşterilerini dinlemeyebiliyor. Sosyal medya müşterilerinizin sizinle doğrudan iletişim kurabildikleri en önemli nokta. Her marka ya da her yönetici(kendisi ya da biriminde çalışanlar) doğal olarak hatalar yapabilir. Müşterilerin en büyük beklentisi, markanın hizmetinde kendisine karşı yaptığı hatayı dinlemesi ve bunu telafi etmek için çaba gösterdiğini görmek. Emin olun müşterileriniz makul insanlar ve hatanızı kabul edip, telafi ettiğinizde size daha fazla sempati duyacaklar.
Dinlemenin en büyük avantajlarından biri müşteri deneyimi hakkında fikir sahibi olmanızdır. Siz işinizde bir süreç planlayabilirsiniz ancak bazen sizin planladığınız süreçte öngöremediğiniz hatalar ya da insandan kaynaklı pratik yanlışlar olabilir. Hiçbir marka hatalı ya da eksik müşteri deneyimi oluşsun istemez. Kendinizi geliştirebilmeniz için sosyal medyada müşterilerinizi dinlemek büyük bir fırsat.
Müşterinizi Tanıyın
Kendinizi ya da çevrenizi düşünün. Siz, eşiniz, 18 yaşındaki genç kız, 30 yaşındaki genç adam, 60 yaşındaki anneanne yaygın olarak sosyal medyayı neden ve nasıl kullanıyor? Bu segmentleri, eğitim, lokasyon, alım gücü olarak da düşünebilirsiniz. Markanız bu kitlelerden hangisine ya da hangilerine hitap ediyor? Eğer müşterilerinizi ya da hedef müşterilerinizin kim olduklarını, onların sosyal medyada nelerden hoşlandıklarını bilir ve anlayabilirseniz, o kitlelerle daha sağlıklı sosyal medya iletişimi kurabilirsiniz.
Sistemli ve Tutarlı Mesajlar Oluşturun
Sosyal medya yönetimi bir süreç ve sistemli gidilmesi gereken bir süreç. Geleneksel reklam ve pazarlama yönetiminde mesajınızı ya da kampanyanızı mecra üzerinden belirli dönemde verir ve çekilirdiniz. Oysa sosyal medya yönetimi hep canlı bir süreç. Adım adım gitmeniz ve sistemli ilerlemeniz daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır. Meseleye sürekli ve bütünsel bakıp, sistematik olarak sosyal medya paylaşım yoluna gitmelisiniz. Yani basit anlatımla 3 gün aralıksız paylaşım yapıp, 5 gün susmak yerine düzenli olarak her gün ya da belirli gün sıklığında paylaşımda bulunmanız daha isabetli olacaktır. Mesajlarınız ise üçüncü maddede bahsettiğimiz gibi kitlenize hitap eden, samimi olurken, bir yandan da tutarlı birbiriyle alakalı, görsel/dil/tonlama benzerliği içeren şekilde devam etmeli. Etkileşim sayınızı artırmak için öncelikle kendi hedef kitlenize paylaşımı kolay, ilgi çekici, eğlenceli içerikler üreterek kitlenizin günlük hayatında olumlu etkiler bırakmanızı ve organik bir şekilde büyümenizi tavsiye ediyoruz.
Güncel olun!
Modası geçmiş konular hakkında paylaşım yapmanız o konuya hala önem verdiğinizi değil, demode olduğunuzu düşündürecektir. Aylar önce bitmiş Dünya Kupası hakkında yaptığınız bir paylaşım bugün aynı etkiyi göstermeyebilir. Bugün trend olan konularda üreteceğiniz özgün içerikler daha çok paylaşılır ve daha çok takipçi kazanmanızı sağlar.
İçerik Havuzu ve İçerik Planı Oluşturun
Paylaşacağınız içerikleri önceden hazırlayıp bir içerik planı dahilinde paylaşmanız sizi zamansızlıktan ve plansızlıktan kurtarır. Aynı gün içinde onlarca paylaşım yapmak da uzun aralıklarla seyrek paylaşımlar yapmak da takipçi kaybetmenize sebep olabilir. Ayrıca gecenin geç saatlerinde yaptığınız paylaşımlar da birçok takipçiniz tarafından görülmeyebilir. Bir içerik havuzu ve içerik planı sizi bu gibi sorunlardan kurtarabilir.
Profesyonel destek almak isterseniz iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir
Instagram Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?
1 Eylül 2024
2024 Yılı Sosyal Medya İstatistikleri ve Trendleri
10 Temmuz 2024
Google’da Nasıl Üst Sıralara Çıkılır?
4 Nisan 2024
Yapay Zeka ile Sosyal Medya Yönetimi
12 Ocak 2024
Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak için En İyi Zamanlar
28 Aralık 2023