Timeline tasarımının kişisel profiller için ne değişiklikler getirdiğini, neler götürdüğünü dilimiz döndüğünce önceki yazımızda anlattık. Bu yazıda ise Timeline’ı markalar bakımından ele alacağız ve yeni tasarımın özelliklerinden bahsedeceğiz.

Bütün bu tasarım ve kullanım farklılıkları markalar için ne anlama geliyor diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Markaların kendilerini daha derinlemesine ve daha görsel olarak anlatabilecekleri bir tasarımı var artık Facebook’un.

Metin ağırlıklı paylaşımdansa görsel iletilerin daha çok etkileşim yarattığı bilinen bir gerçek. Facebook da yeni tasarımıyla bu istatistiği destekliyor ve daha görsel hikayelerin yaratılması için gerekli ortamı sağlıyor. “Milestone“lar, öne çıkarılan iletiler, ”yıldızlı“ paylaşımlar ve daha büyük görsellerin de etkisiyle paylaşım ortamını daha da canlandırmak markalar için kolaylaştı diyebiliriz.

Sayfanın en üstünde sayfayı beğenmiş olan diğer arkadaşlarınızın görüntüleniyor olması da Facebook’un sosyal yaklaşımını ortaya koyması bakımından önemli bir gösterge.

İnternet çağının yol açtığı olumsuzluklardan birisi uzun süreli dikkat kabiliyetimizi oldukça azaltmış olması. Facebook ise bunu göz önüne alarak görsele, yani hala dikkat çekici olana yönelmişe benziyor.


Peki markalar bu yeni tasarımı kullanırken nelere dikkat etmeli, nelerden yararlanmalı?

  • Öncelikle sayfa yöneticilerine hatırlatmakta fayda var. Yönetici paneli üzerinden sayfanıza kimlerin ileti girebileceğini belirler ve sınırlarsanız markanızın Timeline hikayesi arzuladığınız biçimde kalacaktır.
  • Kapak fotoğrafınız ve profil fotoğrafınız hayranlarınızın ilk bakacağı yer olacak. O yüzden olabildiğince yaratıcı ve her daim ”taze“ olmalarına dikkat edin. Yapmamanız gereken şey ise kapak fotoğrafı olarak, ”call-to-action“ barındıran, fiyat/satış veya iletişim bilgisi içeren veya facebook özelliklerine yönlendirme yapan bir görsel kullanmak olacaktır. Bu şekilde bir içerik Facebook İlkeleri‘ne aykırılık teşkil edecektir.
  • Yeni tasarım ile gelen ”pinned“ (sabitlenmiş) iletiler mutlaka yararlanmanız gereken bir özellik. İşlevsel olarak “landing page”in yeni tasarıma uyarlanmış hali diyebiliriz. Yalnızca 7 gün boyunca geçerli olacağından sayfanız için taze içerik ve yönlendirme üretmekte size katkısı da olacaktır bu tür iletilerin. Hayranlarınızın sayfadaki en son hareketliliğe dair fikir edinmesi de bu sabit iletiler aracılığıyla olacak bundan böyle.
  • Kilometre Taşı“ altında girilebilecek iletiler markanızın geçmişinde yatan heyecanlı hikayeyi bütün detaylarıyla anlatmak için tam da aradığınız şey. Hem görsel açıdan çekici hem de erişim bakımından kolay olmaları sebebiyle de hayranlarınızın hoşuna gidecek türde iletiler oluşturmanız mümkün. Unutmayın, bu tür iletiler timeline profilinizde otomatik olarak iki sütunluk yer kaplıyorlar.
  • Sosyal medya hesapları üzerinden müşteri ilişkileri yönetimini de gerçekleştiren markalar için güzel bir yenilik ile geldi Timeline. Bundan böyle Facebook kullanıcıları sayfa yöneticilerine doğrudan mesaj gönderebilecekler. Böylece marka sayfaları hem topluluk hem de şikayetlerin yönetimi için oldukça yararlı bir araca sahip oluyor . Tabii bu özelliği kullanıp kullanmamak size kalmış; isterseniz kapatabilirsiniz.
  • Timeline ile birlikte etkili şekilde Facebook kullanımına dahil olan Timeline uygulamaları Open Graph protokolünün yaygınlaştırılmasıyla birlikte daha anlamlı ve hedefe yönelik hale geldiler. Markanızın sosyal entegrasyonu için bu altyapıyı kullanmayı da düşünebilirsiniz.
  • Timeline’ın etkileşim oranlarını düşürüp düşürmediği konusu hala tartışıladursun, siz karmaşık Facebook algoritmalarını alt edip hayranlarınıza ulaşmak için daha sıkı çalışmak zorundasınız. Bunun için de yeni tasarımın imkanlarını kullanarak görsel açıdan daha çekici içerikler üretmek markanız için iyi bir taktik olabilir.
  • Sayfaların önceki tasarımından kalan uygulamalarınız (sekmeleriniz) oldukları yerde duruyorlar ve hala erişilebilir durumdalar ancak yeni uygulama sayfası tasarımından kaynaklanan sebeplerle küçülmüş ve belki de bozulmuş olarak gözükecekler. Bu gibi durumlar için bir an önce harekete geçmeniz ve yeni tasarıma yönelik uygulamalarınızı devreye almanız sosyal medyaya önem veren bir marka olduğunuz imajını güçlendirecektir.

Özetleyecek olursak;

Timeline markanız için kendini anlatmanın yepyeni bir yolu. Geçmişin tozlu sayfalarına dalıp eşsiz fotoğrafları ve bilgileri çıkartıp paylaşmak size ve araştırmacı ruhunuza kalmış.

Yazımızın başında da dediğimiz gibi yeni tasarımda başarılı olmanın yolu görselden geçiyor. Timeline’da göze hitap eden gönüle de hitap ediyor. Aklınızda bulunsun!


Paylaş