Tüm sosyal ağlarda artan içerik üretici sayısıyla birlikte sosyal medyada fark edilebilir olmak gittikçe zorlaşıyor. İçerik üreticileri ve markalar tarafından merak edilen konulardan birisi sosyal ağlarda en fazla etkileşim alınan saat ve günler.

Sosyal medya akışını gündemin belirlediğini düşünürsek standart bilgilerin çıkması oldukça zor. Yinede sosyal ağ sahiplerinin en fazla etkileşim alınan gün ve saatlere dair paylaştığı bilgilerle birlikte yönettiğimiz marka ve hesap tecrübelerimizden yola çıkarak sosyal ağların en etkin saatlerinin belirlemede yönlendirici bir yazı hazırladık.

Bugüne kadar yönettiğimiz marka, sanatçı, film, dizi vb hesap istatistikleriyle birlikte platform sahipleri tarafından açıklanan genel bilgilerle hazırlanan bu içerik en azından başlangıç haritası belirlemek için oldukça yardımcı olacaktır.

Her yıl 230 ülkede insanların çevrimiçi davranışlarına ilişkin küresel raporlar hazırlayan We Are Social ve Meltwater’ın “Temmuz 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 67,5’i sosyal medya kullanıyor.

Rapora göre Youtube, Türklerin en fazla ilgi gösterdikleri sosyal medya platformu. 57,9 milyon kullanıcısı olan Youtube’u 55,7 milyon kullanıcıya sahip Instagram izliyor.

Facebook 34,4 milyon, Tiktok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip.

Twitter‘da İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

Twitter, 600 milyonun üzerinde kullanıcı sayısı ile anlık bilgi ve haber akışını sağlayan en etkili sosyal ağ olmaya devam ediyor. Etkisini her geçen gün yitirdiği söylense de haber alma konusunda en çok kullanılan Twitter’da en etkili gün Çarşamba görünüyor. Çarşamba gününde en fazla etkileşim yaratan saatler ise akşam üzeri 17:00 – 19:00 aralığı. Devamında ise dizi ve tv akış trendleri için 19:00 22:00 olarak öne çıkıyor. Genel olarak Twitter’da en etkili saatler ise öğle 12:00 ve 15:00 aralığı. Kurumsal faaliyet gösteriyorsanız, mesai saatleri içinde yaptığınız paylaşımlar, mesai saati dışına göre en az %20 daha etkili oluyor.

Instagram‘da Post Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

1 milyardan fazla aktif kullancısı buluanan Instagram genel olarak etkileşimin yüksek olduğu sosyal ağlardan birisi. Hikayelerin başlamasıyla birlikte Instagram’da harcanan daha da arttı. Instagram’da her gün çok etkili ancak en etkili gün olarak Pazartesi ve Perşembe öne çıkıyor. En düşük etkileşim ise enteresan şekilde Pazar günleri sağlanıyor. Paylaşım için en iyi saatler ise sabah 08:00 – 10:00 aralığı ile öğleden sonra 17:00.  Özellikle sabah saatlerinde video paylaşıldığında Instagram’da fotoğrafa göre çok daha yüksek etkileşim oluşuyor.

Instagram hesabınınız işletme profilinize dönüştürdükten sonra profil istatistiklerini de kolayca takip edebilirsiniz.

Facebook‘ta İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

En çok kullanılan sosyal medya ağı Facebook’un dünyada 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook’ta en yüksek etkileşim Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşiyor. Cumartesi ve Pazar günlerinde oluşan etkileşim diğer günlere göre %30’dan fazla etkileşim yaratıyor. Saat olaraksa en etkili saatler, sabah 9, öğlen 1 ve 3 olarak öne çıkıyor. Özellikle öğleden sonra 1 sularında atılan postlar 3 sularında daha yüksek klik yaratıyor.

Tiktok‘ta İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

Eğer aktif bir TikTok kullanıcısıysanız, algoritmasının ne kadar etkili olduğunu bilirsiniz. TikTok’ta her gün 34 milyon video yayınlanıyor ve 1,5 milyarlık devasa bir kullanıcı kitlesi ile en aktif plafformlardan birisi oldu. Tiktok’ta takipçilerine en iyi ulaşılan saatler Instagram’la benzerlik göstermekle birlikte paylaşımlarınızın yüksek etkileşim alabileceği en iyi saatler ise sabah 08:00 – 10:00 aralığı ile öğleden sonra 17:00 ve sonrası. Aylık aktif 300 milyondan fazla kullanıcı, günlük 400 milyondan fazla video ve fotoğraf paylaşıyor. Paylaşımlarınızın aldığı etkileşimleri takip ederek hedef kitlenize yönelik içerikler takvimleri oluşturabilirsiniz.

Linkedin‘de İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

Dünyanın en popüler profesyonel ağı LinkedIn 300 milyon aktif kullanıcı barajını aşarak büyümeye devam ediyor. İş dünyasının buluştuğu Linkedin’de iş günleri dışında etkileşim anormal düzeyde düşüyor. Pazartesi ve Cuma günleri de görece düşük etkileşim yaratan günler. Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri özellikle iş başlangıç ve bitim saatlerine doğru daha yüksek etkileşim oluşuyor. LinkedIn için en iyi saatler ise sabah 07:00 – 09:00 ile akşam 17:00 – 18:00 olarak gösteriliyor. Linkedin’de yüksek etkileşim yaratmak istiyorsanız özellikle mesai saatleri başlarken, ara verilirken ve mesai bitimini hedeflemenizi öneriyoruz. Linkedin’i daha çok beyaz yakalılar kullandığı için çalışma ve toplantı saatlerinde etkileşim oranları düşüyor.

Snapchat‘te İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

Instagram’ın hikayeler özelliğiyle birlikte etkisi azalsa da sadık bir kullanıcı kitlesi özellikle yurt dışında Snapchat’i kullanmaya devam ediyor. Snapchat takipçilerine en iyi ulaşılan saatler Instagram’la benzerlik göstermekle birlikte paylaşımlarınızın yüksek etkileşim alabileceği en iyi saatler ise sabah 08:00 – 10:00 aralığı ile öğleden sonra 17:00 ve sonrası. 

Pinterest‘te İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

400 milyon kullanıcısı olan Pinterest eğlenceli, renkli ve özellikle fikir arayanlar için iyi bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye’de çok yaygın kullanılmasa da kullanıcısının belki de en sadık olduğu, kitlesi en homojen olan Pintertest’te etkileşimin en çok arttığı günler tartışmasız haftasonları. İş günleri ve saatlerinde etkileşimin bir hayli düşük olduğu Pinterest’te etkileşim için en iyi zaman ise Cumartesi öğleden önceki saatler. Tabii Pinterest’te etkileşim yaratmak istiyorsanız özellikle yemek, sağlıklı yaşam, tekstil, hediye ve seyahat gibi konulara ağırlık vermelisiniz.

Youtube‘da İçerik Paylaşımı İçin İyi Zamanlar

2,5 milyar aktif kullanıcısı ve yoğun trafiğiyle en fazla trafik olan sosyal ağlardan birisi Youtube’da etkili paylaşım saatlerini kullanıcılar ve gündem belirliyor. Genel olarak Youtube’da içeriklerin izlenme aralığı akşam saatleri 19:00 24:00 aralığı olarak öne çıkıyor. Kanalınızın abone sayısı ve demografik bilgilerinden yola çıkarak kullanıcılarınıza gidecek bildirimlerle ilgilenme ihtimalleri en yüksek olan saat ve günleri seçebilirsiniz. Yüksek takipçisi olan bir kanal sahibiyseniz ve Youtube trend liste girmek gibi amaçlarınız varsa, Youtube trend listesini bir kaç hafta takip edip en etkili ve boş günü tespit edebilirsiniz. Dizi ve bazı Youtuberların düzenli içerik akışları olduğu için bu günleri ve saatleri tespit etmeniz kolay olacaktır.

En başta belirttiğimiz gibi sosyal medyanın değişken akışına ayak uydurabilmek için gündemi yakından takip etmeli ve bu bilgilerin yanında hesap istatistikleri üzerinden kendi kitlenizin ne zaman aktif olduğuna dikkat etmelisiniz.

Bir uzmandan destek almak için sosyal medya yönetimi ve dijital PR konusunda buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.