Yeni başlayan ve hali hazırdaki Instagram hesaplarına yönelik daha etkili kullanım ipuçlarını sizler için derledik.

1 milyardan fazla aktif kullanıcı ile her geçen daha da fazla yükselen sosyal ağ Instagram, sosyal medya pazarlaması için oldukça önem taşıyor. Bu rakam Facebook’un satın aldığı 2012 yılının tam 40 katı. Facebook’un satın almasıyla birlikte genişleyen marka ve reklam sayesinde Twitter’ı geride bırakırken, Snapchat’ın işlevselliğine özenip “hikayeler” ve canlı yayın özelliğini de uygulamaya geçirerek, tüm sosyal ağlar arasında oldukça önemli ve işlevsel konuma yükseldi.

İyi bir hikayeniz varsa ve iyi bir anlatıcıysanız, Instagram’da etkili bir iletişim kurmamak neredeyse imkansız.

Instagram markalara, müşterileriyle anlamlı bir görsel iletişim kurabilmeleri için benzersiz bir fırsat sunuyor. Markanızı tanıtmak için Instagram’ı kullanmıyorsanız, mevcut iletişim stratejinizi geliştirmek için uygulamayı ve araçlarını nasıl değerlendirebileceğinizi düşünmelisiniz. Bu gücün bilincinde olan markalar kendine özgü kimlikleri ve birbirinden kreatif projeleriyle, dijital dünyayı ele geçiriyorlar. Doğru strateji ile Instagram pazarlamasında ilerlemek isteyen markalar için dikkat edilmesi gereken ipuçları ve izlenebilecek yolları sizler için derledik.

 

Instagram 2018 Genel İstatistikler

Instagram kullanıcılarının yüzde 80’i en az bir işletme takip ediyor.

18-29 yaş grubunun %53’ü, 30-49 yaş grubunun %25’i, 50-64 yaş grubunun %11’i, 65 yaş üstü bireylerin ise %6’sı Instagram kullanıyor.

Instagram’daki markalar, toplam takipçilerinin %3 – %6’sıyla düzenli etkileşime girebiliyor. Facebook ve Twitter gibi diğer sosyal ağlarda bu oran yalnızca %0,1.

Instagram kullanıcılarının %70’i markaları Instagram üzerinden de incelerken, inceleme yapanların %62’si incelediği markaların Instagram profillerini takip ediyor.

Instagram’da kullanılan hashtagların %70’i markalara ait.

Instagram’da yayınlanan fotoğraflar videolara göre %36 daha fazla etkileşim yaratıyor.

300 milyondan fazla kişi her gün Instagram Hikayeler özelliğini kullanıyor.

 

Instagram’da Temel Başlangıç

Kullanıcı adı/Ad: Instagram profilinizin en önemli kısımlarından biridir. Doğru kullanıcı adı ile markanızın anında güvenilirlik yaratmasını sağlayabilir ve takipçileriniz tarafından kolay ulaşılabilir olmak dışında daha kolay iletişim kurulmasınıda sağlar. O yüzden markanızı anlatan en doğru kullanıcı adını kullanmak oldukça önemli.

Avatar/Profil Fotoğrafı: Doğru profil fotoğrafı ile markanızın anında güvenilirlik yaratmasını sağlayabilirsiniz. İki seçeneğiniz var, logonuz ya da yazı olmaksızın logonuzdan markazını temsil eden ikonunuz.

Biyografi: Bu kısım tamamen markanızla ilgilidir, sizi en doğru şekilde tanımlayan cümleyi bulun. Bu aşamada iki temel elementi unutmayın! Önce, marka sloganı ya da motto, sonrasında ise, bir marka olarak kim olduğunuzu ve çalışma alanınızı tanımlayan bir açıklama 😉

Web Sitesi : Diğer sosyal medya platformları her gönderinize bağlantı eklemenize izin verirken, Instagram’da yalnızca profil kısmına tek bir bağlantı ekleyebiliyorsunuz. Bu yüzden doğru ve verimli bağlantıyı eklemek kritik unsur. En doğru uygulama trafiğinizi artırmak adına, web sitenizin anasayfa bağlantısını eklemek olacaktır.

İşletme Bilgileri : Instagram işletme bilgilerinizi hesap resmi şirket sayfalarıyla eşleştirildikten sonra otomatik olarak Instagram hesabına yansıtıyor. Bu bölümden profilinizde görünmesini istediğiniz e-posta, telefon, ve adres kısımlarında yer almasını istediğiniz bilgileri yönetebiliyorsunuz.

Onaylı Hesaplar (Mavi tik) : Instagram belirli güvenirlik ve bilinirlik sağlamış bazı markaların istediği diğer ihtiyaçlarıda karşılaması durumunda hesap onayı hizmeti sunuyor. Aracı ajanslar ya da Facebook ekibi aracılığıyla markanızın ihtiyaçları karşıladığını düşünüyorsanız hesap onayı talep edebilirsiniz.

 

Markanızı Instagram’da Daha Değerli Kılmak İçin Temel İpuçları

Instagram Hikayelerini, Instagram TV ve Canlı Yayını Kullanın
Hikayeler yalnızca paylaşımlarınız veya markanız için daha fazla içeriğe sahip olmanızı sağlamayacak, aynı zamanda bu tipe uygun içerikler üreterek Instagram’ın keşfet seçeneğinde gözükebilirsiniz.

Instagram Gönderilerinizi “Platformlar Arası” Paylaşın
Çok iyi bir içeriğiniz olduğunu düşündüğünüzde, Instagramın özelliğini kullanarak tüm sosyal medya hesaplarınızdan çoklu paylaşın. Böylece farklı platformlardaki takipçilerinizi de beğenilen içeriklerinizle ilgili haberdar etmiş ve sadık takipçi sayısı artışına katkıda bulunmuş olursunuz.

Ödüllü Yarışmalar Düzenleyin
Instagram takipçi kitlenizle iletişiminizi sıcak tutmak ve katılımcıların çevresine kampanyalı yarışmalarınızla mesaj vermek için ödüllü yarışmalar düzenleyebilirsiniz.

Abartmayın
Paylaşım yaparken hem kitlenizin ilgisini canlı tutacak kadar düzenli, hem de kitlenizi sıkmamak adına dengeli davranmalısınız. Aşırıya kaçarsanız, takipçilerinizi kaçırabilirsiniz.

Kalite Standartınızı Belirleyin
Yeni nesil cihazların hepsi HD görüntü kalitesini desteklediği için günümüz teknolojisine uygun, yüksek çözünürlük içeriklerle birlikte markanızı yansıtacak marka paylaşım şablonlarınızı oluşturabilirsiniz. Genel kalite standartınız, takipçilerinize ve potansiyel takipçilerine sizi takip etmeleri durumunda ne ile karşılacaklarının özetidir.

Takipçilerinizle Etkileşime Geçin
Birisi gönderinize yorum yapıyorsa, yanıtlamak iyi bir tercihtir. Uzun olmasına gerek yok. Kısa ve hızlı bir teşekkür yeterli ve etkilidir.

Etkileşimli #Hashtag #Etiket Yaratın
Müşterilerinizle etkileşime geçmek için etiketlerden faydalanın. Bir etiket yaratarak, markanızdan ürünler kullanan insanların gönderilerini bu etiket altında toplayabilirsiniz.

Gönderilerinizde Yaratıcı Olun
Durağan ve bilindik görsellerden kaçının, Instagramda paylaşacağınız görseller konusunda yaratıcı davranın. Reklamlarınızda kullandığınız görsellerden, profilinizi geliştirmekte yararlanabilirsiniz, Instagram kullanırken tek odağınız mevcut ilanlarınız olmasın.

Özel İçerik Üretin
Hedef kitlenize yönelik özel içerikler üretin. Alanınıza uygun, takipçilerinizle paylaşabileceğiniz gündem ve yaşama dair keyifli içerikler hazırlayın. Bu paylaşımlar markanızı yaşayan bir markaya dönüştürerek bir ruha sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Instagram Reklamı Kullanın
Instagram; takipçisi az olup müşterileri tarafından fark edilmek isteyen markalar için de; önemli sayıda takipçisi olup yüksek geri dönüş oranı sağlamaya çalışan markalar için de faydalı olabilecek bir mecradır. Ayrıca, bir Instagram reklam kampanyası ile belirli bir iş unvanı, sektör, ilgi ve hobiler ya da coğrafi konum gibi sizi doğrudan ulaşmak istediğiniz potansiyel müşterilere götürecek olan hedeflemeler yapabilirsiniz.

 

Büyük Markalardan Örnek Instagram Kullanımları

GoPro
Özünde Instagram, günlük yaşamımızın sahne arkası görüntülerini yayınladığımız bir mecra. Bu vizyonla GoPro da Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşadıkları adrenalin dolu anları kameralarıyla kaydedip paylaşan insanların bu anlarına yer veriyor. Kısa, etkili, ilgi uyandıran ve ilham veren paylaşımları her kesimden insanı GoPro hesabını takip etmeye teşvik ediyor.

FedEx
Kolaylıkla sıkıcı hale gelebilecek bir sektörde olmasına karşın, FedEx Instagram kullanımında çok iyi iş çıkarıyor. Sayfadaki tüm fotoğraflar FedEx’in ulaşım araçlarını “vahşi doğada” resmediyor. Takipçilerinin gönderdiği fotoğrafları da sayfalarında yayınlayarak, insanların sayfayı ziyaret etmesini sağlıyorlar.

Gucci
Alessandro Michele ile köklü bir değişim geçiren Gucci’nin dijital kimliği de evrim geçirdi. Özellikle Gucci Garden projesiyle birçok yabancı sanatçiyı bir araya getiren Gucci, gerek kolaj çalışmaları gerekse illüstrasyonlarıyla Instagram’ın en ilham markalarından birisi.

Nike
Dünyanın en iyi iletişim yapan markalarından biri olan Nike, Instagram’ı da başarıyla kullanıyor. Nike kullanan sporcuların özel fotoğraflarını Instagram’da yayınlayan Nike, hem spor yapanlara hem de spora ilgi duyanlara ilham kaynağı olmaya çalışıyor.

Oreo
Anlık pazarlama Oreo’nun sayfası ürünlerini yaratıcı ve eğlenceli bir şekilde sunmaya odaklanıyor. Sıklıkla eğlenceli bir metin fotoğrafta renkli bir arka planda yer alıyor ya da fotoğraflara tamamlayıcı olarak ekleniyor.

IKEA
IKEA uluslar arası tüm mecralarında gündemi takip edip, ev yaşamına dair keyifli içeriklerle birlikte sıkmadan ürün tanıtımlarını gerçekleştiriyor.

Kaynak: Instagram, Statista, Forrester, Social Media Examiner, Euromsj, CoSchedule, Synthesio