Alışveriş özelliğini ilk olarak 2016 yılında test etmeye başlayan Instagram, bu özelliği Hikayeler’e de taşımıştı. Geçtiğimiz dönemde e-ticaret için ödeme yöntemlerini yayına almasıyla dikkat çeken uygulama, etkileşimi yüksek olan hikayeler özelliğine eklediği alışveriş etiketiyle platformu daha da hareketlendirdi.

Instagram Alışveriş” (Instagram Shopping) bir postta yer alan ürünleri etiketlemenizi sağlıyor. Bu sayede, etiketlenen her ürün potansiyel alıcının daha fazla bilgi öğrenmesini edinmesini sağlayacak şekilde onu ürünün detayına yönlendiriyor.

Artık hikayeler’de de gördüğümüz bu etiketler, gördüğünüz ve hoşunuza giden bir ürün hakkında daha fazla bilgi almanızı sağlıyor. Bu basit değişiklik aslında platformda bulunan ve ürün pazarlamasını satışa dönüştürmek isteyen markalar için büyük önem arz ediyor.

Instagram bu konuda yayınladığı basın bülteninde ise şu açıklamalara yer veriyor:

Instagram Hikayeleri her gün kullanan 300 milyon kullanıcı ile birlikte, insanlar sevdikleri markaların yeni ürünlerini daha fazla bulabiliyor. Yakın zamanda yapılan bir ankette Instagrammerlar, Hikayeleri sıklıkla ilgilendikleri markalardan haberdar olmak için, beğendikleri ürünlere yakından bakmak için ve onları ilgilendiren yeni ürünleri keşfetmek için  izlediklerini söyledi.

Instagram bu yeni alışveriş etiketiyle, sadece yeni bir reklam modeli geliştirmekle kalmıyor aynı zamanda markalı içerikler üreten Instagram kanaat önderleri için de bir çözüm sunuyor.

Satın alınabilir içerikler, bir butondan çok daha fazlasını sunuyor. Özellik sayesinde markalar, organik içerikleri içinde; ürün detayları, fiyat ve tüketicilerin satın alma yolculuğunu tamamlayabilmesi için web sitesine yönlendiren link etiketleri kullanılabiliyor.

Instagram’daki gönderilerimde ürünleri nasıl etiketlerim?

Başlamadan önce

  • Ürünleri etiketleyebilmeniz için hesabınızın Instagram’da alışveriş için onaylanmış olması gerekir
  • Instagram uygulamasının en son sürümünün yüklü olduğundan emin olun

Ürün etiketlemeyi etkinleştirmek için:

  1.  simgesine dokunarak profilinize gidin
  2. Profilinizin üst kısmındaki Kullanmaya Başla uyarısına dokunun
  3. Yukarıdaki görselde uyarıyı görmüyorsanız  simgesine dokunun
  4. Alışveriş‘e dokunun
  5. Devam‘a dokunun
  6. İşletme profilinize bağlayacağınız bir ürün kataloğu seçin
  7. Bitti‘ye dokunun

İşletme Ayarları altında Alışveriş seçeneğini görmüyorsanız hesabınız büyük olasılıkla değerlendirme aşamasındadır veya Instagram’da alışveriş için onaylanmamıştır. Değerlendirme süreci genellikle birkaç gün sürer ancak bazen hesabı daha ayrıntılı incelememiz gereken durumlarda bu süre uzayabilir.

Gönderilerinizde ürünleri etiketlemek için:

  1. Bir fotoğraf seçin ve açıklama, efekt ve filtre ekleyin
  2. Fotoğrafta etiketlemek istediğiniz ürünlere dokunun
  3. Etiketlemek istediğiniz ürünlerin adını girin, ardından arama kutusunda göründüklerinde bu ürünleri seçin
  4. Bitti‘ye dokunun
  5. Paylaş‘a dokunun

Instagram işletme profilinizden hem yeni hem de mevcut gönderilerinizde ürünleri etiketleyebilirsiniz. Tek görselli bir gönderi başına 5 adede kadar, birden fazla görselli bir gönderi başına ise 20 adede kadar ürün etiketleyebilirsiniz.

Instagram’daki tek görselli gönderilerde etiketlediğiniz ürünleri düzenleyebilir veya silebilirsiniz ancak çok görselli gönderilerde gönderiniz yayınlandıktan sonra etiketli ürünleri düzenleyemez veya silemezsiniz.

Bir ürünü Facebook’taki mağazadan veya işletme profilinizle ilişkili ürün kataloğundan silerseniz, ilişkili etiket ürünün etiketlendiği tüm gönderilerden kaldırılır. Ayrıca, silinen ilişkili etiketle ilgili istatistikleri de kaybedersiniz.

Etiketlerdeki ürün bilgilerinde ve ürün detayları sayfasında kataloğunuzun para birimi ve dili global bir hedef kitleye gösterilecektir. Hedef kitlenizi tanımak için İşletme Profilinizde yer alan İstatistikleri kullanmanızı ve hedef kitlenizle en alakalı para birimi ve dili içeren kataloğu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Gönderilerin önizlemesini görmek veya bir gönderinin taslağını kaydetmek için, sayfada Etiketli Ürünleri Gözden Geçir veya Taslağı Kaydet‘e tıklayın. Bu sayede, Kişileri Etiketle ve Ürünleri Etiketle kısımları altında gönderinize bir açıklama ekleyebilirsiniz.

Birisi gönderinizdeki bir etikete dokunduğunda şunları görür:

  • Gönderinizdeki ürünün bir görseli
  • Ürünün açıklaması
  • Ürünün fiyatı
  • Müşteriyi doğrudan ürünü satın alabileceği internet sitenize yönlendiren bir bağlantı

Instagram’da alışveriş özelliğini kullanmak için nasıl onay alabilirim?

Instagram’da alışveriş özelliğini kullanmak üzere onay almak için işletmenizin ve hesabınızın şu koşulları karşılaması gerekmektedir:

Yukarıdaki koşulları karşılamanızın ardından hesabınız özelliğe erişim için değerlendirilir. Değerlendirme süreci genellikle birkaç gün sürer ancak bazen hesabınızı daha ayrıntılı incelenmesi gereken durumlarda bu süre uzayabilir.

Hesabınız onaylanırsa Instagram’dan bir bildirim alırsınız ve Ayarlar‘dan ürün etiketleme özelliğini açabilirsiniz.

Bu özellik şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Brezilya, İsveç, Hollanda, Arjantin, Meksika, Yeni Zelanda, İsviçre, Porto Riko, İrlanda, Güney Afrika, Belçika, Avusturya, Peru, Uruguay, Paraguay, Malta, Ekvador, Panama, Portekiz, Polonya, Yunanistan, Kıbrıs, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Norveç, Macaristan, Bulgaristan, Hırvatistan, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Slovenya, Lüksemburg, Dominik Cumhuriyeti, Belize, Kore ve Çin’deki onaylı işletmeler tarafından kullanılabilmektedir.

“Instagram Alışveriş” içeriğinizin mümkün olduğu kadar çok takipçiniz tarafından görülmesini istiyorsanız, onların sizin postunuzla etkileşimini artırmak için ilgi uyandıran içerikler kullanmalısınız. Onlara sorular sorabilir, düşünce ya da deneyimlerini paylaşmalarını isteyebilir ya da bir arkadaşlarını etiketlemelerini rica edebilirsiniz. Bunun için ayrıca yorum yazmalarını gerektirecek ya da yine bir arkadaşlarını etiketlemelerini isteyeceğiniz çekilişler ya da yarışmalar düzenleyebilirsiniz.

Bu özellikleri hızlaca kullanmak için dijital iletişim yönetimi konusunda bir bilene danışmak isterseniz iletişim sayfamıza bekliyoruz.